Bilim insanları, ALS hastası Casey Harrell’in yıllar sonra yeniden konuşmasını sağladı

UC Davis Beyin Cerrahı Dr. David Brandman, bu teknolojinin konuşma yetisini kaybetmiş insanlar için büyük bir umut sunduğunu ve gelecekte daha fazla hasta için kullanılmasını umduklarını belirtti.

Amyotrofik Lateral Skleroz yani ALS, motor nöronları etkileyen ilerleyici bir hastalık olarak tanımlanıyor. Bu durum kasların kontrolünü kaybetmeye ve sonuçta kas güçsüzlüğüne ve felce yol açıyor. Öte yandan hastaların hareket etme, konuşma ve hatta nefes alma yetilerini kaybetmelerine neden oluyor.

Kaliforniya Üniversitesi'ndeki bilim insanları, ALS konusunda önemli bir gelişme kaydetti. Bilim insanları ALS hastası Casey Harrell’in yıllar sonra yeniden konuşmasını sağladı. Harrell, hastalığı nedeniyle konuşma yetisini kaybetmişti; ancak beynine yerleştirilen bir çip sayesinde şimdi net bir şekilde konuşabiliyor.


Geçtiğimiz yıl Harrell’in beynine cerrahi olarak elektrotlar yerleştirildi. Bu elektrotlar, beyin sinyallerini yorumlayarak yapay zeka yardımıyla sesli kelimelere dönüştürüyor. Bu teknoloji sayesinde Harrell, kendi sesini taklit ederek düşüncelerini yüksek sesle ifade edebiliyor.

UC Davis Beyin Cerrahı Dr. David Brandman, bu teknolojinin konuşma yetisini kaybetmiş insanlar için büyük bir umut sunduğunu ve gelecekte daha fazla hasta için kullanılmasını umduklarını belirtti.

Bu tür teknolojiler, sadece konuşma yetisini kaybetmiş bireyler için değil, diğer nörolojik ve fiziksel engelleri olan hastalar için de umut verici tedavi seçenekleri sunabilir.

Hatırlatmak gerekirse bu alanda yapılan çalışmalar dikkat çekiyor. Bu senenin Ocak ayında Elon Musk, Neuralink çiplerinden birinin, ilk kez bir insanın beynine başarıyla yerleştirildiğini açıkladı. Ancak hastanın kim olduğu belirtilmemişti. Şirket, iki ay sonra ilk beyin implantı hastası 29 yaşındaki Noland Arbaugh üzerinde gerçekleştirdiği deneyin sonuçlarını canlı bir video ile paylaştı.

Arbaugh, bu cihaz sayesinde video oyunları oynamış, sosyal medyada paylaşım yapabilmişti. Bu ay başında Neuralink, ikinci bir hastaya beyin implantı yerleştirerek önemli bir adım attı.

Gelişmeleri sizlere aktarmaya devam edeceğiz.

Image placeholder

Ahmet Arda

Merhaba, ben Ahmet Arda. 14 yaşındayım ve lisede 9. sınıf öğrencisiyim. Gelecekte sayısal bir bölüm seçerek yazılım mühendisliği gibi bir alanda okumak istiyorum.